Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Acest articol l-am preluat de pe http://fcdeltatulcea.wordpress.com/ , blog-ul echipei de fotbal FC Delta Tulcea. Textul este scris de Robbie , mi-a placut mult ce a scris si am considerat ca trebuie sa il cititi si voi.

 

„Cu totii trebuie sa fim impotriva fotbalului modern. Cu totii trebuie sa fim impotriva comercializarii fotbalului. Ma inspaimanta gandul ca intr-o buna zi, ligile superioare ale fotbalului romanesc ar putea fi compuse doar din echipe aparute peste noapte, ca ciupercile dupa ploaie.

Am vazut un video. M-a inversunat si mai mult. Nutresc sentimente de admiratie pentru cei care au apucat o alta epoca a fotbalului. Oameni ce mergeau cu miile pe stadioane, in oricare colt al lumii. Erau incurajati sa vina la stadion. Preturile biletelor erau accesibile pentru orice cetatean ce dorea sa-si sustina echipa favorita. Mi-e ciuda ca traiesc aceste vremuri groaznice pentru orice suporter adevarat.

Atunci, oamenii isi duceau de cele mai multe ori pasiunea la infinit. Pe stadioanele europene s-a trait fotbalul altfel. Totul se facea din pasiune. Putini erau cei care isi sustineau echipa pentru interese personale. Locuitorii unui oras munceau din greu in timpul saptamanii cu gandul la meciurile din weekend. In Anglia se traia pentru fotbal.

In zilele noastre vedem o alta fata a fotbalului. Sportul iubit de o intreaga planeta a devenit o jucarie in mana bogatilor. Fotbalul e un instrument folosit in comert pentru a aduce castiguri enorme. Pe stadioane se pun preturi uriase la bilete. Azi, te duci la un meci de fotbal ca la teatru. Mergi pe stadion, bei un suc, o halba de bere ceva, spargi cateva pachete de seminte si ai plecat acasa. Cu ce ai ramas? Cu stomacul plin, evident. Dar unde e acea traire speciala ? Sentimentul pe care il ai atunci cand echipa ta favorita invinge si simti ca ai contribuit si tu la obtinerea victoriei. Nu ai cum sa-l simti in conditiile astea.

La toata aceasta comercializare mondiala a fotbalului contribuie si jucatorii. Accepta, ca doar nu sunt prosti, salarii imense, fac bani grei din reclame. Isi doresc sa fie cat mai mediatizati, sa fie cat mai cunoscuti in afara terenului de fotbal. Aici e problema. Jucatorul actual de fotbal nu mai pune suflet in ceea ce face. Lui nu-i pasa de omul ce canta in peluza pentru el si pentru onoarea clubului ce-l iubeste. Mass-media e principala vinovata in acest caz.

O alta problema actuala ar fi cea a echipelor nou infiintate. Dispar din fotbal, datorita falimentului, echipe cu o foarte mare traditie si apar unele noi, care cuceresc foarte repede suporteri fara caracter, avizi dupa performante.

Sunt multe caracteristici negative ale fotbalului modern. De ce credeti ca sunt tot mai multe izbucniri ale suporterilor, de oriunde ar fi ei? S-au saturat sa vada cum dispare fotbalul. Dispare fotbalul vechi, romantic, jucat de idoli adevarati si isi intra in rol unul de plastic, iubit de oameni naivi, ce ar face orice pentru un ban castigat usor, jucat de roboti industriali. Astfel, apar confruntari intre suporteri si fortele de ordine de pe stadioane. Politistii de pretutindeni manifesta o brutalitate absolut teribila fata de “copii stadioanelor”. Se lasa cu raniti, pagube materiale si, in cel mai rau caz, unele confruntari se soldeaza cu morti.

Nu o sa fiu unul dintre acei ce spun sa facem ceva pentru a stopa evolutia acestui fenomen. O sa fiu unul dintre acei ce fac ceva si nu o sa frec tastatura pentru a arata lumii cine sunt. O sa merg in continuare la meciurile echipei mele si o sa contest tot ceea ce e de contestat. Ma bucur ca am norocul de a fi suporterul unei echipe din provincie, slab mediatizate si lipsita de “beneficiile” comerciale. Sunt suporterul unei echipe de traditie ce lupta sa reziste in acest fotbal. Sunt mandru de asta.”

Videoclipul de care va spuneam: